Title

Blog

ARABA EKSPERTİZ RAPORUNDA NELERE BAKILIR?

İkinci el araç alımı sırasında araç geçmişinde herhangi bir kaza ya da arıza olup olmadığını tespit etmek amacı ile araba ekspertizi yapılır. Bir nevi araç muayenesi olan ekspertiz işlemi sayesinde araç detaylı bir şekilde incelenir, analiz edilir ve son olarak elde edilen veriler rapor haline getirilerek araç sahibine sunulur. İşte bu yazımızda araba ekspertiz raporunda nelere bakıldığına dair ayrıntılı bilgi vereceğiz.

 

 

Oto Ekspertizi Sırasında Yapılan İşlemler

 

 

Boya Kontrolü: Oto ekspertizi sırasında ilk yapılan işlemlerden biri aracın boya kontrolüdür. Aracın kaportasında ya da başka bir yerinde boya var mı, varsa ne kadar kalınlıkta bir boya mevcut gibi soruların cevapları aranır. Micron ölçüm cihazı ile yapılan bu işlem sayesinde milimetrik ölçümler yapılır ve elde edilen veriler fabrika verileri ile kıyaslanır.

 

 

DYNO Kontrolü: DYNO yani Dinamometre kontrolü sırasında yol simülasyonu, motor gücü ölçümleri, şanzıman aralık ölçümü, tork ölçümü, tekerlek ölçümü vb. işlemler yapılır. Bunun yanı sıra aracın akü, motor ve radyatör kısmında yer alan yağ oranı kontrol edilir. Bu ölçümlerin sonucunda ise araçta yer alan hasarlı bölgeler tespit edilerek rapor haline getirilir.

 

 

Motor ve Mekanik Kontrolü: Aracın bilgisayarlı kontrol cihazına bağlanması ile kontrol edilen bu işlem sırasında aracın; abs, gösterge paneli, enjektör vb. sistemlerine giriş yapılır. Bu sayede araç motorunda herhangi bir arıza olup olmadığı tespit edilir.

 

 

Süspansiyon Testi: Oto ekspertiz raporunda yer alan test verilerinden biri de süspansiyon testidir. Farklı yol şartlarında aracın yola tutunabilirliğinin ölçülmesi ile yapılan bu işlem, güvenlik açısından son derece önemlidir. Aracın bir yana doğru eğriliğinin olup olmadığını tespit etmek amacı ile süspansiyon testi genellikle 5 aşamadan oluşur.

 

 

Bu test sırasında;

 

 

  • Tekerleklerin en az seviyedeki tutunma kuvvetleri,
  • Yine en az seviyedeki tutunma frekansları,
  • Eusama standartları dikkat edilerek yapılan test,
  • Tekerleklerin her birinin ağırlık ölçümleri,
  • Araç ağırlık ölçümü gibi işlemler yapılır.

 

Fren Ve Yanal Kayma Testi: Elektrik tahrikli tamburlara, test yapılacak olan araç dingilinin çıkarılması ile yapılan fren testi sırasında aracın; yalpalama kontrolü, boşta sürtünme, dingillerin sağ ve sol dengesizliklerinin ölçümü yapılır. Araç güvenliğini ölçmek için yapılan yanal kayma testinde ise aracın ön ve arka dingillerindeki yanal kayma miktarının ölçümü yapılır.